„Skąd się biorą produkty ekologiczne?”

"Nie zmuszajmy dzieci do aktywności, lecz wyzwalajmy aktywność. Nie każmy myśleć, lecz twórzmy warunki do myślenia. Nie żądajmy, lecz przekonujmy. Pozwólmy dziecku pytać i powoli rozwijajmy jego umysł tak, by samo wiedzieć chciało." /Janusz Korczak/

„Skąd się biorą produkty ekologiczne?”

1 kwietnia 2022 Bez kategorii 0

 

To projekt, w ramach którego dzieci z grup najstarszych  poznają  różne produkty spożywcze, uzyskane w sposób naturalny, czyli ekologiczny. W dniu 15.03.2022r. dzieci z grupy „Zajączki” były uczestnikami  procesu  wypieku chleba, podczas zajęć zorganizowanych w przedszkolu. Zajęcia były poprzedzone oglądaniem filmu edukacyjnego pt. „Od ziarenka do bochenka”, z którego dzieci dowiedziały się, skąd się bierze mąka na chleb, obserwowały pracę  ludzi na poszczególnych etapach procesu powstania chleba, który można kupić w sklepie. Następnie w przedszkolu, podczas zajęć, dzieci były świadkami i uczestnikami wypieku chleba do użytku domowego, w specjalnej maszynie. Dowiedziały się, jakie  produkty są potrzebne, miały okazję zobaczyć zakwas chlebowy, drożdże, mąkę nieprzetworzoną oraz inne dodatki jak siemię lniane, słonecznik. Wszystkie składniki potrzebne do wypieku dzieci odmierzały samodzielnie, przy użyciu miarki z podziałką do płynów, miarki do artykułów sypkich oraz wagi. Po wykonaniu niezbędnych czynności, forma została umieszczona w maszynie i nadszedł czas oczekiwania na efekty pracy. Już po dwóch godzinach zapach pieczonego chleba roznosił  się po całej sali, a po trzech godzinach bochenek wyrośnięty i upieczony  cieszył wszystkich. Ale na degustację zdrowego, bez dodatków konserwujących chleba, dzieci musiały poczekać do następnego dnia, aż chleb „odpoczął” i całkiem wystygnął. Wszystkim, którzy mieli okazję go skosztować, bardzo smakował.                                                                                                                                                                                                                             

U.M.