Świąteczne pierniczki

Już niedługo będzie miesiąc grudzień. To odpowiedni czas, aby pomyśleć o świątecznych pierniczkach. Najlepiej upiec je około trzy tygodnie przed świętami , dlatego już dzisiaj proponujemy Wam sprawdzony przepis.
Pamiętajcie jednak, że pieczenie musi odbyć się pod nadzorem osoby dorosłej.
Przepis na ciasto:
– 1kg mąki;
– 1 margaryna;
– 20 łyżek cukru -to około 1 i 3/4szklanki;
– 450g miodu sztucznego- to około 20 łyżek;
– 2 jajka;
– 2 czubate łyżeczki sody;
– 1 opakowanie przyprawy do piernika.
Proponuję wszystkie składniki podzielić na pół i wyrobić sobie dwa ciasta, gdyż z kilograma mąki bardzo trudno ugniata się całość 😉 Po wyrobieniu rozwałkujemy ciasto i wykrawamy foremkami z motywami świątecznymi.
Pieczemy aż pierniczki będą rumiane.
W kolejnych dniach możemy już przejść do dekorowania naszych wypieków.
Przepis na lukier:
– 1 białko;
– 1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
– 1/2 soku z cytryny.
Wszystkie te składniki ubić mikserem na gładką masę;)
Życzymy udanych wypieków i kreatywności w ozdabianiu swoich pierników.